Home » Főoldal » Aktualitások » Nagygéres alapításának 800. évfordulója

Nagygéres alapításának 800. évfordulója

21Június 29 –én alapításának 800. évfordulóját ünnepelte Nagygéres apraja és nagyja. Ez alkalomból a falu lakossága községhivatal épülete előtt található kinti színpad előtt gyülekezett délután négy órától. A felejthetetlen esemény a nagygéresi óvodások és alapiskolások ünnepi műsorával lett megnyitva. Ezt követően mély és tanulságos gondolatokkal gazdagodhatott a tisztelt nagyérdemű, melyek Diószegi Jolánka és Gönczy Béla elmesélt gondolatiban kerülhetett a felszínre. Egy kis történelmi betekintést is kaphattak az idelátogatók Nagygéres alapítását illetően Dr. Pál Zoltán, Nagygéres polgármesterének interpretálásában. A „Most múlik pontosan” című Quimby sláger Laczkó Szófia előadásában csendülhette fel, akit Pribék Dominika kísért zongorán.

Mindezek után elkövetkezett a vasárnapi ünnep leginkább áhított pillanata, a kopjafa leleplezése és átadása, mely Balla Lajos faragóművész kézjegyét viseli. Nagygéres szívében helyet foglaló emlékoszlopot mindhárom felekezet- Kása Melinda, Rebres Mihály és Ďurkovič Miklós- elöljárója megáldotta. A hivatalos ünnepély zárásaként Tarcali Klaudia ajkán csendült fel a „Ha én rózsa volnék”, amit a Magyar himnusz követett.

Az ünnepséget még színvonalasabbá tette a Csemadok által megszervezett fotókiállítás, mely a községhivatal ülésező termében nyert megvalósítást. Az idelátogatók megcsodálhatták Tekeľ Andrea, Krajnyik Viktor, Fülöp István, Török Zoltán és Pál Zoltán alkotásait. Az emlékezetes vasárnap délutánt két Magyarországi vendégművész előadása zárta. Straub Dezső és Szilágyi Judit csalt mosolyt és örömkönnyeket a nézők arcára és szemébe.

Felejthetetlen pillanatokat élhetett át Nagygéres az elmúlt vasárnap. Olyan pillanatokat, amiket méltán felidézhet a következő generáció. E kis falu lakossága jelenlétével bebizonyította, hogy van igény a kultúrára, van igény az összejövetelekre, van igény a közös múltra.  Nagygéres tanú bizonyságot tett arról, hogy nem csak  egy falu, hanem egy falun belül egy közösség.

 

Minden vélemény számít!